Tidaholms museum
menu

Program 2017

Temakvällar - Torsdagar 17:30 - 19:00

19 oktober

 

Per berättar om hur det kommer sig att träden ändrar färg på hösten. Vi ritar löv och målar löv. Per läser in sig på vintergröna träd och lövträd. Vi kärnar ur äpplen och hänger dem på ett snöre och torkar dem.

 

2 november


Vem tror du att du är?

Denna torsdag innan Allhelgonahelgen erbjuder vi en startupkväll i släktforskning med Per Wahlström som arrangör och mentor. Ta med barnbarn om du är mor- eller farförälder och mor- och farföräldrar om du är barnbarn. (Alla andra är förstås också hjärtligt välkomna!)


Ta med så mycket fakta du vet om dina tidigare släktingar. T.ex. vart de är födda, vad de hette, både som gifta och ogifta samt platser de bott på. Vi får se hur långt vi kommer bakåt i tiden tillsammans! Under kvällen erbjuds fika. Möjlighet att dekorera gravljus med vattenfasta färger och naturmaterial inför Allhelgonahelgen finns och kan göras av både unga och äldre.

 

9 november


Älskade pappa! Vi firar alla män och pappor och tar reda på vart företeelsen ”Fars dag” kommer från

Per Wahlström pratar om Fars dag och vart företeelsen kommer ifrån. Vi firar pappor och män inför fars dag på söndag. Kom hit och hör på Per Wahlström och titta på vår slipsutställning. De som vill får gärna sätta upp ett kort på sin pappa på vår vägg. Det går utmärkt att komma in till oss eller att mejla oss i förväg (tidaholms.museum@tidaholm.se)så skriver vi ut eller fotograferar av ditt kort innan vi sätter upp det med din tillåtelse på vår fotovägg intill slipsarna. En liten kort hyllning till pappa finns att skriva på en postitlapp vid sidan av ditt kort.

 

16 november

 

Ett ljus i novembermörkret

Kom in och hör Per Wahlström föreläsa om hur man lyst upp mörkret i olika tider. Allt från oljelampor, talgljus och lyktgubbar avhandlas. Under kvällen gjuter de som vill egna ljus i olika formar.

 

23 november

 

Per Wahlströms uppskattade föreläsning om handelsbodar i repris


Per Wahlström föreläser om handelsbodar och står också själv och säljer gammeldags godis i museets handelsbod. Försäljning av gammeldags godis, intressant föreläsning, gott godis och goda historier utlovas.

 

30 november

 

Invigning och vernissage av museets utställning om materialet järn. Vi belyser järn ur arkeologisk, historisk och ekonomisk betydelse. För Tidaholm spelar järnet som material en avgörande roll för industriernas framgång. Vi ser på och pratar om människans nödvändiga relation till järn. En kärlek som aldrig rostar!

Välkomna!

 

7 december

 

Per berättar om hur vi firade jul förr. Det luktar pepparkakor och glögg hos oss i dag och vi har igång vår julverkstad i ett julpyntat museum. Alla barn och vuxna kan göra julkort. Extra roliga tips på hur man kan göra utlovas. Vi gör också julgranskarameller och annat julpynt. På museet finns en liten pepparkaksutställning och vi dekorerar pepparkakor med sockerkristyr.

 

14 december

 

Vi fortsätter vår julverkstad med julpyssel även denna torsdag. Per berättar om julen förr. Ta med barnen hit och låt dem rita egna julkort och göra juldekorationer. Vi bjuder även denna gång på glögg och pepparkakor. Idag provar vi att trycka ut marsipan i museets marsipanformar. Marsipan var och är, en uppskattad konfekt till jul. Varmt välkomna!


Ladda ner programmet som PDF-filPDF


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidansvarig: Fredrik Djurner, 2017-10-26

Museet på facebook
Berättar bilarnas, arbetarnas och tändstickornas historia

      Vulcansväg 5
  522 30 Tidaholm
      0502-60 61 95